HTML

Élet kétkeréken

Motorozással, VTR250el kapcsolatos élményeim, véleményem. A motorom fogyasztási- és kiadási naplóját itt tudod nyomon követni: http://www.spritmonitor.de/en/detail/386778.html

Költségfigyelő

A motorom fogyasztási- és kiadási naplóját itt tudod nyomon követni:

http://www.spritmonitor.de/en/detail/386778.html

Friss topikok

  • nagyapa54: Szia elég régi poszt már dehátha aktuális még keresek a Honda vtr 250 re hátsó csomagtartó konzolt... (2023.02.26. 10:32) Shad SH45
  • Powerslave: @Etniez: Jelentem, a motorka sikerrel visszakerült az útra, bár még erősen gyengélkedik. A szerelő... (2015.08.01. 14:43) Láncszett csere avagy csináld magad mozgalom 2. rész
  • Etniez: @Powerslave: Soha nem terveztem véglegesnek a kivándorlásomat. Nem sokára meglesz a brit állampolg... (2015.05.30. 15:11) Újabb gumicsere
  • p3z: Ha esetleg érdekel van replacement controller az Ebayen, illetve találtam két DIY megoldást is. (2015.05.02. 17:21) Markolatfűtés 2

HTML doboz

Téli Motorozás 2 – Bukósisak

2007.12.06. 19:54 Etniez

 

A téli motorozás egyik rákfenéje a párásodó plexi. Ha valaki motorozott nagy esőben (akárcsak nyáron), az tudja, hogy milyen hamar be tud párásodni a plexi és mennyire veszélyes. Ha nem nyitod fel a rostélyt, nem látsz. Ellenben ha felnyitod, akkor beesik az eső.

Alternatív megoldásként résnyire lehet nyitni a plexit, de ez nem minden sisaktípusnál jó megoldás.

Tehát párátlanítsunk. Jó, de hogyan? A gyártók négyféle megoldást használnak a plexi gyártásakor.

1, Nem csinálnak semmit, párásodjál csak…

2, Felkennek egy réteget, amiről azt állítják, hogy páramentes. Ez az állítás részben igaz, menet közben nem lesz párás a plexi, mert a menetszél és a felvitt réteg megakadályozza.

Hosszú piros lámpánál és lassú tempónál párás lesz a plexi.

3, Felkennek egy réteget, amitől tényleg nem lesz párás a plexi. Ismeretségi körömben egyetlen márkáról hallottam azt, hogy működik: Schuberth (el is kérik az árát)

4, A párát egy plusz réteggel és némi fizikával tartják távol a rostélytól. A két megoldás neve: Pinlock és Progrip. A Pinlock rendszert sok gyártó adja a bukósisakjához, általában a közép- és felsőkategóriás példányokhoz (pl. AGV, Arai, Nolan, Shark, Lazer, Shoei)

 

A Pinlock rendszer lényege:

A plexi két oldalán elhelyezett „kis pöcök” közé egy fólia kerül. Ha nincs gyárilag ilyen pöcök a plexin, utólag is beszerelhető, erről pl. az Euromotor tud felvilágosítást adni.

Ha gyárilag van valami páramentesnek mondott réteg a plexin, az utólagos fúráskor hátrány, mert esetleg berepedezhet.

Gyártó: http://www.pinlock.hu

Beszerzés: http://www.euromotor.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Progrip rendszer lényege:

Egy matricát kell beragasztani a plexi belsejére. Hátránya, hogy nehezen lehet teljesen légmentesre ragasztani. Viszont ha nem is sikerül teljesen a ragasztás, akkor is páramentes marad a plexi, nagyon kicsit befolyásolja (saját tapasztalat, ilyen volt az első bukómba).

Ezt a beragasztott matricát utólag könnyel el lehet távolítani, nyoma sem marad (sima víz oldja)

Gyártó: http://www.progrip.com

Beszerzés: http://www.kelomotor.hu vagy http://www.pinkmotors.hu

Újabb cikk a témában: http://etniez.blog.hu/2011/11/23/pinlock

2 komment

Címkék: bukósisak motorozás plexi párásodó pinlock progrip

A bejegyzés trackback címe:

https://etniez.blog.hu/api/trackback/id/tr87254791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fmate14 2008.12.31. 13:24:49

Szia! Tetszik az összefoglalód! Egyetlen dolgot hiányoltam: melyik a jobb?

Progrip-et 3.500 forint körül találtam, univerzális PinLock-ot 6.500-ért tudnak adni a sisakomhoz. Jobb annyival a PinLock, amennyivel többe kerül?

Ha megérné, hajlandó lennék a nagyobb árat is kifizetni, csak ne párásodjon…

(Kismotorom van, 50-55km/h-val szoktam repeszteni)

Etniez 2008.12.31. 16:34:35

Szia!

Amennyiben belemegy a bukósisakodba a Pinlock, én azt javaslom.
Mind a kettő jó, de a Pinlcok egyszerűbb!
süti beállítások módosítása