HTML

Élet kétkeréken

Motorozással, VTR250el kapcsolatos élményeim, véleményem. A motorom fogyasztási- és kiadási naplóját itt tudod nyomon követni: http://www.spritmonitor.de/en/detail/386778.html

Költségfigyelő

A motorom fogyasztási- és kiadási naplóját itt tudod nyomon követni:

http://www.spritmonitor.de/en/detail/386778.html

Friss topikok

  • nagyapa54: Szia elég régi poszt már dehátha aktuális még keresek a Honda vtr 250 re hátsó csomagtartó konzolt... (2023.02.26. 10:32) Shad SH45
  • Powerslave: @Etniez: Jelentem, a motorka sikerrel visszakerült az útra, bár még erősen gyengélkedik. A szerelő... (2015.08.01. 14:43) Láncszett csere avagy csináld magad mozgalom 2. rész
  • Etniez: @Powerslave: Soha nem terveztem véglegesnek a kivándorlásomat. Nem sokára meglesz a brit állampolg... (2015.05.30. 15:11) Újabb gumicsere
  • p3z: Ha esetleg érdekel van replacement controller az Ebayen, illetve találtam két DIY megoldást is. (2015.05.02. 17:21) Markolatfűtés 2

HTML doboz

Ámokfutó motorosok

2008.07.16. 17:48 Etniez

 

Legeslegelső gondolatként megkérnék minden motorost, hogy ne fusson ámok.

Második gondolatként megkérnék minden autóst, hogy mielőtt véleményt formál a motorosok közlekedési kultúrájáról, jól nézzen magába.

Eme írás magvát az Index.hu fórumán található, ámokfutó motorosokkal foglalkozó topic ihlette. Az a topic eredetileg azért jött létre, mert néhány autósnak feltétlenül gyaláznia kellett a motoros balesetek résztvevőit. Mély sajnálatukra néhány motoros is odaszokott, és a szélsőségesen szubjektív véleményüket tologatják az objektív felé.

Már sokadik vitámat folytatom le azzal kapcsolatban, hogy a motorosok szabálytalanabbak, mint az autósok. Sokadik olyan véleményt olvasom, hogy a motorosok 90%-a szabálytalan, bezzeg az autósok...Igazából ezt egy jegyzetnek szánom, hogy később ne kelljen ezt újra és újra megírnom, egyszerűen idezavarom majd az olvasókat.

Szlalomozó, egykerekező, százzal száguldozó motorosok. Hát igen, szabálytalanok. Így van. Az állítás igaz, tényleg a motorosok 90%-a szabálytalan. Sőt, véleményem szerint 100%.Tehát itt nem tévednek az autósok. Ők ott vannak tévedésben, hogy az autósok szabálytalanságait elmismásolják. El kell keserítsem őket, az autósok 100%-a is szabálytalan.

Tegye fel a kezét, aki betart minden sebesség korlátozást. Nem, nem az autópályára gondolok, hanem a lakott területen belülire. Az negyvenes, ötvenes táblákra gondolok. Hát igen, itt bajba kerülnek az autósok. Aki közlekedett valaha forgalomban, az pontosan tudja, hogy ezeket a közlekedési határokat senki sem tartja be. Negyvenesnél hatvannal, ötvenesnél hetvennel közlekednek az emberek, stb.Vagy az autósok nem mennek át a piroson? Nem parkolnak szabálytalanul (ez főleg akkor kellemetlen, amikor elállják a tömegközlekedés útját)? Ilyenkor mi a helyzet? Mégsem a motorosok szabálytalanabbak? Esetleg minden közlekedő fél ugyanannyira szabálytalan?A gyalogosok lelépnek villogó zöldnél? Átfutnak a piroson? Vagy ott, ahol nincs zebra? A biciklisták előznek jobbról? Átmennek a piroson?

Úgy vélem az autósokra ráillik a Cosa Nostra egyik mondása: "ha mindenki bűnös, senki sem bűnös". Legalább is így mentik fel magukat és sározzák be a motorosokat.

Úgy érzem, hogy ebben az országban a közlekedési morál nagyon alacsony, közlekedési eszköztől függetlenül. Mindenki nézzen magába.

Most jöjjön az én szubjektív véleményem. "120-al száguldozó motoros halálos balesete", hirdeti a média. Igen, lehetséges hogy ennyivel száguldozott. Meghalt. Ő. Gyászolja a családja, de igazából magának köszönheti a bajt. Hibázott, ráfizetett. A motorosok elég ritkán ölnek meg mást. Nézegettem a híreket, évente kb. 5 ilyen eset történik (erről sajnos nem találtam statisztikát).

Hallottunk már buszmegállóba csapódó autósról? Zebrán gázolóról? Nagymamát unokástól kivégző autósról? Szerintem mindneki. 2007-ben például 3453 gyalogost ütöttek el. Ebből hányat ütöttek el motorosok? Sokkal veszélyesebbek az autósok, nagy pusztításra képesek a "puhatestűek" között. Ez az én szubjektív véleményem, lehet vitatni. Én jobban félek a száguldozó autósoktól, mint a motorosoktól. Jó lenne, ha a média leszállna végre rólunk és nem gerjesztené feleslegesen az érzelmeket.

 

Végére két idézet:

"Az első tény, hogy európai szinten - ami talán Magyarországra is igaz - a motor-személyautó ütközések felelőssége megközelítőleg fele-fele arányban terheli az autóst és a motorost. Másik tény, hogy míg Magyarországon nagyságrendileg ezer-párszáz halálos közlekedési baleset van évente, addig halálos motoros mindössze néhányszor tíz. Ha belegondolunk, ez azt is jelenti, hogy ha a motorokat teljes egészében kitiltanák a közutakról, a halálozási statisztika mérhetően akkor sem változna.

 
A hirado.hu-n olvasható felmérésből további érdekesség is kiderül:
A felügyeleti statisztikában arra is van adat, hogy az adott
kategórián belül mekkora a károk gyakorisága. Ez a százalékos adat úgy
keletkezik, hogy az adott évi károk számát elosztják a járművek
számával. Így jön ki, hogy a buszok közül minden ötödik (20 százalék)
karambolozott az elmúlt négy év mindegyikében. Ugyan ez az arány a
teherautóknál 11, a motorkerékpároknál 1,29, míg a személyautóknál
5,27 százalék.
 
Mindezek a következőket jelentik: A motorosok nem csak abszolút értékben, de csekély számukhoz mérten is igen kevés baleset részesei, pláne okozói. Igen vannak őrültek, ahogyan az autósok között is. Igen vannak felelőtlenek, ahogyan az autósok között is. A közlekedés azonban mindenki közös ügye, biztonságának fokozásához nem fekete bárányok kikiáltásával, hanem közös odafigyelésen és fegyelmen keresztül vezet az út."

 

"busz túl nagy, a taxi túl pofátlan, a kamiont nem lehet előzni, stb, stb. Legjobb lenne, ha senki nem lenne az utakon."

"Én úgy látom ezt a dolgot, hogy két választás van alapvetően. Vagy a KRESZT maradéktalanul betartva közlekedünk, vagy nem. Utóbbi esetben nem konzekvens dolog önkényesen itt vagy ott meghúzni a határt, mert a törvények (beleértve a KRESZT is) nem 'a la carte módon működnek (i.e. levest nem kérek, de csokitortát igen)."

1 komment

Címkék: média motorosok ámokfutó egykerekező gyorshajtó

A bejegyzés trackback címe:

https://etniez.blog.hu/api/trackback/id/tr44571299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.07.17. 12:37:57

Jó lesz ez - ha elégszer leírjuk hogy létezünk, talán a MARADÉK 80%-a is tudomást szerez rólunk a bamba autósoknak...

Bár ameddig az a Kresz marad, ami most is van, hááát... De ezt már leírtam eccer bővebben:

kutya-vilag.blog.hu/2008/05/13/loero_hulyeseg_az_ellen_nem_ved
süti beállítások módosítása